"De eerste schoentjes zijn heel belangrijk"

Je hoort het vaak, van een bevriende moeder, een oma of op het consultatiebureau. Maar waarom zijn de eerste schoentjes eigenlijk zo belangrijk? Om dat te begrijpen is het van belang te weten hoe een babyvoet zich ontwikkelt en hoe de weg naar de eerste stapjes verloopt.

De ontwikkeling van babyvoeten

Bij de geboorte zijn babyvoeten fragiel. De voetjes bestaan voornamelijk uit kraakbeen en zijn daardoor nog zacht en buigzaam. De botstructuren worden pas in het eerste jaar echt gevormd. Ook spieren en zenuwen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Gedurende het eerste jaar verstevigen de spieren, om uiteindelijk het lichaamsgewicht te kunnen dragen. 

Babyvoeten groeien razendsnel

 
In het eerste levensjaar bereiken ze bijna de helft van hun volwassen schoenmaat. Je kunt je voorstellen dat er in een korte periode enorm veel in zo'n voetje gebeurt.
Lees meer over de ontwikkeling van babyvoeten

Wanneer gaat je kindje lopen?

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Zodra een kindje het zitten en kruipen onder de knie heeft, is het tijd voor de volgende fase; de eerste stapjes. Net zoals een rups zich verpopt tot vlinder, transformeert je kleintje in deze fase van baby naar nieuwsgierige dreumes. Klaar om al stappend op avontuur te gaan!