• Gratis verzending vanaf € 49,95
  • Retourneren binnen 14 dagen
  • Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Een veelgestelde vraag

Hoe lang gaan babyschoenen mee?

In de korte periode waarin een baby leert lopen, worden de babyschoentjes erg intensief gebruikt. Ook groeien de voetjes in deze periode snel. Het is dan ook niet verrassend dat baby- en kinderschoenen een kortere levensduur hebben dan schoenen voor volwassenen. Babyschoenen hebben een gemiddelde levensduur van 3 maanden. Daarna zijn ze vaak alweer te klein. Te klein? Ja, want 1 maat staat voor gemiddeld 6 mm.

Wanneer zijn kinderschoenen te klein? Meten = weten

Een baby geeft niet aan dat een schoentje te klein is. Het zachte kraakbeen van de voetjes vormt en past zich aan en is makkelijk te manipuleren. Ingegroeide nageltjes en eeltplekjes zijn een teken dat je eigenlijk al te laat bent met de vervanging van een nieuwe maat. We adviseren om regelmatig de voetjes en schoentjes te controleren. Om te bepalen welke maat je kleintje heeft kun je het Shoesme meetsysteem of onze blog over maatdvies gebruiken. Wil je liever dat er iemand meekijkt om te bepalen of de maat goed is, ga dan naar één van onze brandstores of verkooppunten voor vakkundig advies.

Vaak wordt het uitneembare binnenzooltje gebruikt om te controleren of de schoen nog past. Er wordt dan gekeken naar de achtergelaten voetafdruk op het zooltje. Dit is misleidend, want de voetafdruk zal nooit tot aan het einde van het zooltje komen. Dit komt omdat het centrum van de tenen de afdruk veroorzaakt en niet het uiteinde van de teentjes. Dit geeft dus een verkeerd beeld van de overgebleven groeiruimte. Het is beter om aan de teentjes te voelen als het kindje rechtop staat en daardoor een volle spreidstand van de voet heeft.

Intensief gebruik

De groei van de voetjes en het intensieve gebruik gaan vaak hand in hand met de levensduur van de schoen. Al zijn onze schoenen nog zo BABY-PROOF®, slijtage van de babyschoenen is niet te voorkomen. De neuzen van de schoenen zijn het meest kwetsbaar en zelfs de premium kwaliteit leer die wij gebruiken op deze plaatsen, voorkomt uiteindelijk niet dat de schoen kan slijten. Kruipen zal het proces van slijtage versnellen. Binnenshuis op vlakke vloeren geeft het weinig problemen. Bij kruipen op een harde ondergrond of een ondergrond die ruw is afgewerkt (bijvoorbeeld steen) schaaf je op den duur door het leer heen. Wij adviseren dan ook om kruipen op ruwe oppervlakken zoveel mogelijk te vermijden. Ook als je kindje langere tijd op de grond gaat spelen, bijvoorbeeld in de tuin, is het beter om de schoentjes uit te trekken.

"Het is niet vreemd dat het gebruik zijn tol gaat eisen en dat de schoenen er niet meer als nieuw uitzien na 2 à 3 maanden. Dit is juist het bewijs dat de schoentjes hun werk goed hebben gedaan en comfort en bescherming aan de voetjes hebben gegeven. En dat je kindje ze met veel plezier heeft gebruikt".

Slijtage van kinderschoenen

We kunnen ons voorstellen dat wat wij hierboven als tips en advies meegeven pas wordt gelezen wanneer het al te laat is en er vervelende schade aan de schoentjes is ontstaan. Soms valt een kapot gekropen neus nog wel te repareren bij de schoenmaker. Of is het schoentje nog wel gewoon te gebruiken met een gaatje in de neus. Dit soort vervelende schade kan al na 1 dag optreden of pas na 3 maanden, het maakt dus niet uit hoe oud het schoentje is. Vaak ontdek je na de eerste dag dat de schoentjes niet onverwoestbaar zijn en hou je daar rekening mee. Soms ben je na 1 dag al te laat en zie je bij het uittrekken dat er schaafplekken op zitten. Dit is dan erg vervelend want de nieuwe schoentjes zijn dan al meteen niet meer 'nieuw' dus we snappen dan ook de teleurstelling. 

Lees ook onze onderhoud om baby- en kinderschoenen gedurende het gebruik goed te beschermen, verzorgen en reinigen. Dit kan de levensduur van de schoenen verlengen.

Op naar vervanging!

Misschien is je kleintje nog in de BABY-PROOF®-fase of is het lopen al behoorlijk gevorderd? Dan zijn misschien de vervolgconcepten wel ideaal voor deze nieuwe ontdekkingsfase. Laat je wederom goed adviseren. We helpen je hier graag bij want het is ons doel om ervoor te zorgen dat babyvoetjes de juiste ontwikkeling doormaken. Leren lopen willen we zo fijn en makkelijk mogelijk maken. Hierbij is de gezondheid van baby's en hun voetjes voor ons het állerbelangrijkste. Een goed babyschoentje kan hieraan bijdragen door de juiste ondersteuning en bescherming te bieden, zonder de ontwikkeling van de voetjes te belemmeren.