De ontwikkeling van babyvoeten

De geboorte van je baby betekent iedere dag iets nieuws. Eén groot avontuur, zowel voor jou als voor je baby. Gedurende de eerste maanden waarin een baby zich ontwikkelt vraagt ieder lichaamsdeel om specifieke zorg en aandacht, zo ook de voetjes.

Hoe verloopt de ontwikkeling van babyvoetjes?

Bij de geboorte zijn babyvoeten fragiel. Wist je dat voetjes voornamelijk bestaan uit kraakbeen en daardoor nog zacht en buigzaam zijn? De botstructuren worden pas in het eerste jaar echt gevormd. Ook spieren en zenuwen zijn nog niet volledig ontwikkeld. Gedurende het eerste jaar verstevigen de spieren, om uiteindelijk het lichaamsgewicht te kunnen dragen. Babyvoetjes worden beschermd door een laagje babyvet. Dit zorgt voor een schattige ronde vorm en platvoetjes. Op latere leeftijd krijgt de voetboog vorm en verdwijnen de platvoetjes vanzelf.

ontwikkeling babyvoetjes

Voeten beginnen goed te functioneren rond het eerste levensjaar. Om die reden beginnen baby’s rond deze tijd meestal ook te lopen. Voor het zover is moeten baby’s eerst vertrouwd raken met hun voetjes. Baby’s trappelen en spelen daarom graag met hun voeten. Terwijl ze dat doen, ontwikkelen de spieren zich en worden de voeten en benen voorbereid op het lopen en op het dragen van gewicht. In de eerste maanden is het voldoende om babyvoeten te beschermen tegen de kou met sokjes of slofjes. Let er op dat sokjes of romperpakjes niet te klein en te strak zijn, want dit kan de groei en ontwikkeling van voetjes belemmeren.